one family houses in Burgenland

Densification in existing village structure in response to the constant sprawl of rural areas was the task for the present design of several courtyard houses in northern Burgenland Oslip (AT). Urban planning is geared to the design, based on the once started by Roland Rainer`s masterplan for Oslip (AT), at the traditional, elongated strip development. The new units are based on different and non-linearly extending limits on either side of the property. The central rooms are oriented with generous, full-height glazing to the different defined exterior spaces, which constitute the starting point for the entire floor plan development. All courts are interconnected and act as a separation between the exterior spaces walls, which continue as “room-border” elements in the interior-space. To ensure natural light exposure of all rooms, the ceiling is lifted on the outer walls and forms circumferential skylights.

The task of this master design class was the re-densification of building structures in response to a constant sprawl of rural areas in an existing village in upper Austria. The relationship between indoor and outdoor space and its different qualitative transposition formed also a central issue in this case study. The resulting typology are courthouses which exterior walls are defining the voids between the existing structures, adapt the courtyards of the proposed houses.

Proposed masterplan Lageplan in Oslip, Austria by Alban Wagener Architecture.

According to the once developed master plan for Oslip by Roland Rainer, the structures are defined by a traditional elongated strip development. The existing terrain limits are taken up for alignment of the existing buildings and their limiting courtyard walls. The double row implementation of urban gaps creates a new path parallel to the central axis of the village and therefore a clearly defined access to each housing unit.

The new units are organized in different and non-linearly extending borders on both sides of the property. The sanitary and storage areas are situated along the northern longitudinal side. The remaining rooms with generous, full-height glazing fronts are oriented to the individually defined exterior spaces which constitute the starting point for the entire floor plan development.

Ground floorplan for one typology court- houses in Oslip, Austria by Alban Wagener Architecture.

In the east, facing the dining area, is one of the quieter yards which captures the morning sun and expands further to the south along the facade. This area, as an extension of the dining area, is covered by a pergola to protect the habitants against the incident midday sun. In its connection, we find the external spatial continuation of the children’s room, the busiest of the four courtyards provided with the refreshing pool and a tree planting inviting to stay and play.

The westernmost courtyard is almost entirely covered by a pool of water and forms an idyllic completion of the linearly arranged personal rooms. The corresponding interior can be flexibly used either as office, library or additional bedroom.

All courts are interconnected, although that they act as a separation between the exterior spaces through the walls which continue as space limiting elements in the interior of the house.

To ensure orientation in all directions and a natural exposure of the serving side rooms, the ceiling is elevated from the outer walls and forms circumferential skylights. The ceiling, which creates the upper end of the living and sleeping areas, is in heightened amount deposed as in the sanitary areas. The result is a further spatial differentiation to the top by a different design of the room height.

Date:2013-2014

State: Unrealized

Gross floor area: 240 m2

Client: –